top of page

Oļegs Auzers. Īsa biogrāfija


Oļegs Auzers dzimis Rīgā, 1950. gadā. Ar mākslu sācis nodarboties sešu gadu vecumā. Pimais lielais darbs, kas tapa pirmskolas vecumā, bija koka burinieks.



20 gadu vecumā sāka apgūt juveliera amatu juvelieru rūpnīcā, bet pēc pāris gadu apmācībām un juveliera diploma saņemšanas strādāja juvelierizstrādājumu darbnīcā, kur arī ieguva noderīgas zināšanas un pieredzi no vecmeistariem. Pēc tam sekoja mācības Maskavas Lietišķās mākslas institūtā.

Paralēli sudraba mākslas darbu radīšanai aizraujas ar austrumu medicīnu un filosofiju. Bagātinoties ar citu tautu kultūru veidojas sava vērtību skala, kas arī atainojas O. Auzera darbos.

“Neviens nevar būt labāks skolotājs kā apkārtējā vide, jo tur ir viss – gan krāsu salikums un toņi, gan kompozīcija un gan proporcijas,” uzskata O. Auzers





Septiņdesmito gadu mijā Rīgas Pionieru pilī Oļegs Auzers izveidoja pirmo juvelieru pulciņu bērniem.


Savukārt, strādājot uzņēmumā „Daiļrade” par vecāko mākslinieku, izveidojis modelētāju grupu, kur darbojoties varēja savienot mākslinieciskās idejas ar ražošanu.


Astoņdesmitajos gados vadīja juveliermākslas studiju „Rotkalis”. Tajā pašā laikā dibināja vēl vienu mākslas studiju „Auda” zvejnieku kolhozā „9. maijs”.

1991. gadā nodibināja „Auzera juvelieru mākslas koledžu”, kurā tika realizētas viņa koncepcijas mākslā. Šinī laikā radīti daudzi monumentāli darbi.

2001. gadā radītais 128 cm augstais un 20 kg smagais augļu trauks bija pirmais darbs atjaunotajā Melngalvju nama sudraba kolekcijā.


Queen of the United Kingdom and British Overseas Territories Elizabeth II wearing a brooch made by Oļegs Auzers.




Atzinīgi Oļega Auzera darbus novērtēja arī mūsu valsts eksprezidente Vaira Vīķe-Freiberga, savas prezidentūras laikā pasūtot sudraba rotaslietas citu valstu līderiem, šādā veidā prezentējot Latviju.








Mākslinieka ieguldījums kultūrā nav tikai viņa mācekļi, bet arī dāvinājumi Melngalvju namam, Rīgas kuģniecības un vēstures muzejam un Šveices valsts muzejam Cīrihē.



1,197 views
bottom of page